Treceți la conținutul principal

6 pasi pentru a iti concentra frica pe lucrurile care conteaza cu adevarat


Acest articol este un guest-post scris de către Alice Culiţă.
------
Frica ne tine concentrati pe trecut sau ingrijorati in legatura cu viitorul.

Frica te poate paraliza, iti poate rapi momente frumoase din viata, te poate face in stare de lucruri inimaginabile.

Cu totii suntem infricosati de ceva, fie ca este cainele din josul strazii care a muscat toti vecinii din cartier, fie ca ne este frica sa nu fim respinsi de prieteni si familie daca ne expunem propriile pareri si convingeri.

Ar putea parea ca frica este doar o emotie ingrozitoare care pare ca ne indoliaza viata si ne aduce numai neplaceri, insa adevarul este altul. Aceasta ar putea sa te impiedice sa vorbesti cu fata de care iti place spre exemplu si astfel sa ramai mereu cu sentimental de 'ce ar fi fost daca?', dar dincolo de aspectele neplacute, frica ne-a ajutat de-a lungul timpului sa ne ferim de pericole, sa stam departe de ceea ce ni se parea nefiresc.

Este o emotie fundamentala cu care ne nastem alaturi de furie si iubire, insa ce ne facem atunci cand frica noastra este irationala si ne face sa nu avem incredere in noi?
„Prea multi dintre noi nu isi traiesc visurile fiindca isi traiesc fricile.”
– Les Brown
Lipsa respectului de sine, a iubirii de sine aduce dupa ea si frica de esec, de respingere, de a incerca macar sa facem ceea ce vrem cu viata noastra.

In cazul asta, emotia noastra devine daunatoare, nociva si ne pune bete in roate in atingerea scopurilor noastre.

Un motiv pentru care ar putea sa apara frica ar putea fi faptul ca nici macar nu am incercat, nu am incercat sa facem lucrul care ne inspaimanta pentru ca ni se pare ca nu suntem in stare, nu il meritam, nu suntem destul de buni pentru asta.

Adevarul este ca putem sa facem orice ne propunem, suntem cea mai buna varianta a noastra, nimeni in lume nu e la fel ca noi si asta ar trebui sa ne dea putere, incredere si sa ne ambitioneze sa realizam orice ne dorim.

Suntem unici si minunati in felul nostru si nimic nu ne poate sta in cale.

Care e cel mai cumplit lucru care ni se poate intampla daca incercam? Sa esuam! Nu-I nimic, trecem peste, ne ridicam si mai incercam o data pana ne iese ce vrem. Frica este doar o stare pe care ne-o inducem singuri si peste care putem sa trecem daca actionam si nu ne mai gandim atat de mult “daca nu iese asa cum vreau... “.

Cred ca multora dintre noi ne este frica sa ne depasim limitele, dar tocmai atunci cand iesi din zona de comfort lucrurile minunate se intampla.

Atunci cand rupi rutina plictisitoare, programul de la 8 la 5 si faci ceea ce te defineste cu adevarat.

Adevarul este ca oricum nu exista o modalitate prin care sa-i multumim pe toti, intotdeauna cineva va avea ceva impotriva pentru ca pur si simplu suntem creaturi invidioase, egoiste si arogante.

Simtim nevoia sa marginalizam, sa ne simtim superiori fata de ceilalti cu orice pret, cautand orice aspect posibil pentru a le demonstra ca suntem mai presus.

De astfel de oameni nu se va lipsi niciodata lumea asa ca frica de a nu fi ridiculizat este complet normala dar si extrem de nociva.

Sfatul meu: Sa nu-ti pese !

Nu iti uita scopul, proiecteaza-ti mereu in minte de ce faci ceea ce faci si gandeste-te ca la sfarsitul zilei vei ramane tot tu cu tine si cu realizarile tale, dincolo de toate criticile pe care le-ai suportat si imagineaza-ti doar ce multumit cu tine o sa fii ca nu ai renuntat si ca nu ai lasat frica sa iti stea in cale.

Frica se “infiltreaza” in multe aspecte ale vietii noastre, de la relatii la viata profesionala, familie, prieteni, hobby-uri.  Ajungem sa intruchipam un personaj care nu ne place, purtam o masca care este in discordanta cu felul nostru de a fi doar pentru ca ne este frica sa fim noi.

Spre exemplu, poate ca mie mi-ar placea sa pictez peisaje din natura, mi-ar placea sa calatoresc prin lume si sa ma opresc de fiecare data cand o priveliste imi capteaza atentia si sa o imortalizez intr-un minunat tablou. Dar mi-e frica sa fac asta pentru ca stiu ca nu am talent la desen, oare ce ar crede ceilalti despre mine?

Cu siguranta ar rade de alegerea mea. Mi-e frica pentru ca nu stiu de unde as avea bani pentru calatoriile mele, pentru ca ar trebui sa-mi las familia, prietenii si totul in urma si pur si simplu sa plec.
Poate ca intr-o zi o sa scap de frica de critici, de grija banilor, de orice ma impiedica sa fac ceea ce-mi doresc cu viata mea. Pentru ca “truth be told” avem o singura viata care si asa e scurta si nu stim cat dureaza pentru fiecare deci de ce s-o irosim nefacand ceea ce vrem si traind sub teroarea fricii?

De cate ori frica nu ne-a tinut intr-o relatie nesanatoasa doar pentru ca eram siguri ca nu suntem destul de buni pentru a fi iubiti si de altcineva? De cate ori am acceptat lucruri pe care nu le meritam doar pentru ca ne era frica sa nu ramanem singuri?

Pe langa faptul ca ne impiedica sa facem lucruri de la bun inceput, sa incercam macar, frica ne poate tine si captivi in situatii in care ne complacem, ne autosugeram ca nu este atat de rau si ca ar fi mult mai groaznic daca am iesi din ele cand adevarul este de fapt contrariul.

Asa ca data viitoare cand frica nu te lasa sa iesi dintr-o relatie daunatoare aminteste-ti ce vrei de fapt de la partenerul/partenera ta si nu te multumi cu nimic mai prejos.

Cateva sfaturi despre cum sa te descurci cu sentimentul de frica.

1. Nu te lasa descurajat de parerile celorlalti! Conteaza ce simti si ce crezi tu ca e bine pentru tine.

2. Nu toti vor fi acolo sa vada in caz ca o sa esuezi, oamenii au lucruri mai importante de facut. Chiar daca o sa fie oameni de care iti pasa, probabil o sa uite si tu o sa ai ceva de invatat din urma esecului tau asa ca nu-ti face griji.

3. Nu te opri inainte de a incepe, startul e cel mai greu dar merita efortul.

4. Gandeste-te ca si altii au facut asta inaintea ta si au reusit, ar trebui sa-ti dea incredere in tine.

5. Pune-ti intrebarea: Daca nu o fac acum,atunci cand? Cat am de gand sa mai aman ceva atat de important pentru mine?

6. Daca nu-ti iese din prima, fa din asta o lectie nu o infrangere.
Incearca pana reusesti, o sa fii mandru de tine la final.

Până nu încerci să faci ceva mai mult decât lucrurile la care te pricepi deja, nu vei evolua.” – Ronald E. Osborn


Alice Culiţă
Studenta la Psihologie.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Diferenta dintre dragoste si iubire. Cum sa te comporti la inceputul unei relatii

Se observa un lucru interesant pe Facebook in perioada asta. Foarte multe relatii proaspat scoase de la cuptor incep sa se risipeasca. In special acele relatii coapte in ajunul sarbatorilor, de anul nou sau in perioada de dupa acestea. La fel ca si cozonacii. Si nu se intampla doar pe Facebook. Vad asta peste tot in jurul meu, ba chiar si la televizor. Acest lucru se intampla si in restul anului, dar in aceasta perioada lucrurile sunt si mai intense deoarece in pragul sarbatorilor simtim nevoia sa fim inconjurati de persoane dragi si sa simtim iubire mai mult ca niciodata. Si asta ne arunca in bratele unei relatii de compromis – de “as vrea sa nu fiu singur in perioada asta si sa nu par un fraier”. Hmm, iubire – un cuvant suficient de mare si de neinteles. Ce este iubirea cu adevarat? Si mai important, ce nu este? In primul rand, dragostea nu este iubire. Si a iubi nu este echivalent cu a te indragosti. Care este diferenta dintre dragoste si iubire? Dragost

Cum influenteaza muzica pe care o ascultam personalitatea si comportamentul nostru

In ziua de azi toata lumea asculta muzica. O facem pentru a ne relaxa, pentru a ne induce o stare de bine. Inca din antichitate muzica a fost pusa la loc de cinste in viata omului, reprezentand o preocupare esentiala in dezvoltarea noastra ca si specie. Filozoful Friedrich Nietzsche afirma ca: „Viata fara muzica e pur si simplu o greseală, o durere, un exil” Dar de ce ascultam muzica? Muzica este un stimul ce face creierul sa elibereze dopamina , denumita si hormonul fericirii . Mai mult decat atat, se pare ca efectul pe care il produce asupra noastra ascultarea unei piese favorite este similar excitarii. Intalnim in ambele cazuri simptome precum dilatarea pupilelor, cresterea pulsului si a tensiunii arteriale. O cantitate mare de sange este redirectionata catre muschii aflati in picioarele noastre (de aceea simtim nevoia de a bate din picioare). Muzica are nenumarate efecte asupra organismului nostru. Dintre acestea putem enumera cu usurinta: scaderea tonusului emotional, rela

Invata cum sa treci peste orice despartire. Ghid complet pentru o viata fericita.

Sa treci peste o relatie apusa pare uneori imposibil. Te simti prost atunci cand te indragostesti de cineva pe care nu il poti "avea", dar te simti si mai prost atunci cand relatia pe care o ai nu iti aduce nimic bun, ba chiar te face sa suferi. Pana de curand am fost ferm convins ca despartirea  este cel mai rau lucru care ti se poate intampla in viata. Credeam ca sa uiti persoana ce ti-a ocupat un loc atat de important in inima este de neimaginat. In acest ghid voi incerca sa iti deschid ochii si sa te fac sa crezi ca poti trece peste absolut ORICINE fara batai de cap si in cel mai scurt timp. ! Avertizare: urmatoarele sfaturi te vor face sa vezi iubirea cu alti ochi ! Dupa ce vei citi urmatoarele randuri si vei urma link-urile de pe aceasta pagina modul tau de gandire va fi modificat permanent. Aceste despartiri care te tineau deprimat timp de ani de zile vor inceta sa te mai apese si vei reusi sa treci peste viitoarele relatii esuate in cateva sap