Treceți la conținutul principal

Secretul din spatele motivatiei

secretul motivatiei

"Motivatia este inteligenta care se identifica cu cele mai profunde sentimente asociate gandurilor tale. Acestea reprezinta aspectul subconstient al fiecarui gand constient." - Herbert Harris - "Cele 12 legi universale ale succesului"

Nu cred ca exista un subiect mai complicat in zilele noastre decat motivatia. Acel lucru care ne aduce mai aproape de implinirea unui obiectiv.

Dar motivatia este complicata. Ti s-a intamplat sa vezi un clip si imediat sa iti doresti sa treci la actiune? Ti s-a intamplat sa asculti o melodie si sa simti ca esti plin de energie si vrei sa iti termini treaba?

Motivatia este puternica, mai ales cand stim cum sa o folosim.
Dar ce anume ne motiveaza cu adevarat? Banii, familia, clipurile motivationale?

Adevarul surprinzator despre motivatie

Motivatiile noastre sunt uimitor de interesante si de complexe. Am sa iti spun un secret: nu suntem atat de previzibili pe cat am crede. Acest lucru inseamna ca nu putem fi asa de usor de manipulat de catre companii, scoala sau chiar de catre un obiectiv. 

Chiar si atunci cand obiectivul este al nostru ne este greu sa ne tinem de plan si sa il ducem la bun sfarsit. Ti s-a intamplat? Ramai cu mine, am explicatia pentru asta.

Vreau sa iti expun doua studii interesante, ce se refera la metoda clasica a morcovului si a batului:
  • daca premiezi ceva primesti mai multe rezultate pozitive (morcovul).
  • daca pedepsesti ceva nu mai primesti rezultate pozitive. (batul).
De acord?

Ei bine eu nu sunt de acord. Un studiu efectuat de M.I.T. - Massachusetts Institute of Technology - ne confirma acest lucru.

Iata cum a fost facut studiul: au fost alesi cativa elevi si li s-a dat un numar de sarcini, rudimentale. Acesti elevi trebuiau sa arunce mingea de baschet la cos, sa rezolve puzzle-uri, sa ordoneze obiecte si in schimb ei erau premiati cu o suma de bani, in functie de cat de bine realizau sarcinile.

 Apoi cercetatorii i-au pus pe elevi sa rezolve sarcini care implicau gandirea proprie si creativitatea. Aici s-a constatat, surprinzator, ca desi elevii erau recompensati mai bine ei faceau din ce in ce mai prost. Rezultatul era neasteptat: mai multi bani si rezultate mai proaste?!

Au decis sa mute studiul in India, considerand ca acolo suma de bani folosita ca recompensa o sa insemne ceva mai mult, avand in vedere nivelul scazut de trai din aceasta tara.

Au impartit recompensele pe trei nivele: mic, mediu si mare echivalent cu salariul pe 2 saptamani pentru recompensa mica, salariul pe o luna si salariul pe 2 luni pentru recompensa mare.

S-a constatat si aici ca cei recompensati cel mai bine faceau cel mai prost cand venea vorba sa isi foloseasca creativitatea.

Ce concluzii s-au tras din aceste studii?

  • Cand o sarcina implica o indrumare specifica de genul "faci asta - primesti asta", cu cat recompensa era mai mare cu atat elevii obtineau rezultate mai bune.
  • Cand vine vorba de sarcini care implica creativitate, gandire proprie si gasirea de solutii, atunci cu cat este mai mare recompensa cu atat este rezultatul mai prost.
Interesant. Si asta nu e tot.

Banii sunt o sursa de motivatie.

Banii sunt o sursa de motivatie numai cand vine vorba de nevoile primare. Daca nu platesti oamenii suficient cat sa nu-si mai faca griji pentru ziua de maine atunci nu vor fi motivati sa isi termine treaba.

Acest lucru se vede cel mai bine in sistemul public de invatamant si de sanatate.   Doctorii si profesorii castiga atat de prost incat nu se pot concentra pe propria munca fara a se gandi la ce sa puna pe masa.  

Cand vine vorba de sarcini mai complexe, banii nu mai reprezinta o motivatie suficienta.

3 Factori care duc la performanta mai mare si la satisfactie personala

In cartea sa, Drive - ce anume ne motiveaza cu adevarat, Daniel Pink sugereaza 3 factori esentiali care duc la indeplinirea unui obiectiv:
  • Autonomie
  • Maiestrie
  • Scop 
Sa le luam pe rand.

  • Autonomia - dorinta de  a ne ghida singuri in viata, de a fi proprii nostri stapani. Odata cu autonomia vine si puterea. Puterea de a avea control asupra propriei vieti, asupra actiunilor noastre si a interactiunilor pe care le vom avea.

  • Maiestria - dorinta de a deveni mai bun in ceea ce facem. 
De ex: de ce ar sta cineva sa invete sa cante la chitara in weekend? De ce ar sta cineva sa picteze in timpul liber? De ce ar sta cineva sa scrie articole motivationale atunci cand poate ar putea sa fie afara si sa se distreze?

Raspunsul e simplu. Pentru ca este distractiv, pentru ca este satisfacator. E satisfacator sa stii ca devii mai bun la ceva.

Odata cu maiestria vine si dovada sociala. Suntem motivati de dorinta de a fi vazuti in public, de a ne putea "lauda" cu talentele noastre. Si cand spun lauda o spun intr-un sens bun, necesar.

  • Scop - destinatia catre care tinzi, obiectivul tau (spiritual, material sau colectiv)
Odata cu scopul vin si rezultatele. Atunci cand stii sigur ce vrei sa obtii iti va fi usor sa il recunosti atunci cand il vei obtine, nu?
O corabie plecata pe o mare agitata se poate sa nu respecte traseul, insa destinatia este una singura si capitanul va stii mereu cand si-a terminat misiunea.
Asa este si cu obiectivele noastre. Cum vei stii ca ai atins un obiectiv daca nu il definesti in cel mai mic amanunt?

Secretul din spatele motivatiei

Bun. Care este secretul din spatele motivatiei? 
Secretul se afla in interiorul tau. A fost acolo si va ramane tot timpul acolo.

Vezi tu, stramosii nostri se confruntau cu o nevoie primara: supravietuirea. Pentru ei aceasta era singura lor sursa de motivatie. Trebuiau sa vaneze, sa se adaposteasca de pericole si sa isi transmita mai departe genele.

Apoi in lumea moderna a aparut o noua motivatie: recompensa. Acum nu mai existau pericole asa mari, hrana era suficienta si nimeni nu isi mai facea probleme cu transmiterea genelor.

Acum aceste tipuri de motivatie nu mai functioneaza la fel de bine.
Singura forma de motivatie care functioneaza 100% este MOTIVATIA INTERNA.

Cum folosim motivatia interna

Motivatia interna se manifesta atunci cand omul are nevoi urgente. 
Te doare capul? Imediat vei fi motivat sa mergi la doctor sau sa iei o pastila si sa iti treaca.
Ti-e foame? Imediat vei cauta ceva de mancare.

Sfatul meu pentru tine este urmatorul: Identifica nevoia ta primara, acel lucru de care  ai nevoie imediat. 

Aceasta nevoie poate sa fie: nevoia de a gasi iubire, nevoia de a iti imbunatati sanatatea, nevoia de a capata bani si statut social.

Identifica-ti nevoia ta de care ai cea mai mare nevoie in acest moment si te asigur ca vei avea motivatia necesara sa o duci la capat.

Vrei sa slabesti, sa faci bani, sa inveti o limba straina, sa citesti mai mult?

Oricare ar fi nevoia ta concentreaza-te sa o duci la bun sfarsit.

Dovada ca motivatia interna este singura motivatie de care ai nevoie

Ai nevoie de dovezi? Priveste in jurul tau. Ce vezi?
O sa iti spun ce vad eu. Vad Facebook, Wikipedia, Linux, Google, Youtube. Sa mai continui?
Toate acestea au fost create din pura pasiune. Oamenii care le-au creat aveau slujbe, lucrau ore bune la ele si totusi asta nu i-a impiedicat sa mai lucreze alte cateva ore la ceva ce aveau sa dea lumii pe GRATIS!

De ce au facut asta?
Pentru ca era o provocare, era o oportunitate pt ei sa devina mai buni intr-un domeniu. Pentru ca au vrut sa contribuie la o lume mai buna.

Scopul este acel lucru care ne mentine pe drum. Alege-ti o nevoie (ex. iubire) si ataseaza-i un scop (ex. sa gasesti o persoana pe care sa o iubesti din toata inima si care sa te iubeasca la fel de mult)

Iata cateva exemple de scop care au dus la niste proiecte uriase:

  • "Our goal is to be destructive, but in the cause of making the world a better place" - fondatorul Skype.
  • "I want to put a ding in the universe" - Steve Jobs
Vreau sa te intreb care este scopul tau? Care  este acel lucru care te va face sa te trezesti lunea cu zambetul pe buze si chef de munca?

Lasa-mi raspunsul tau in sectiunea de comentarii de mai jos.


In incheiere o sa iti las un citat care mie imi place foarte mult si ii apartine lui Immanuel Kant:
 "E de datoria mea - aceasta este unica motivaţie morală."

Comentarii

  1. Datorita sfaturilor prietenului meu mi-am descoperit vocatia: imi place sa scriu , sa dau frau imaginatiei si sa inventez povesti pentru a face lumea sa zambeasca. Scopul meu este sa descriu realitatea prin prisma elementelor fantastice. De asemenea, imi place sa ma implic in diferite proiecte si teme, cu scopul de a transmite oamenilor mesaje diferite cu fiecare poveste, articol etc. Ii multumesc prietenului meu. A picat la timp.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur si sper sa citesc cateva din povestile tale.

    RăspundețiȘtergere
  3. am citit si eu ceva interesant pe ziua de azi care face bine la psihic :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Am un baiat care face totul la superlativ daca il motivam. Il motivam cu clase de guitara... Nu am inteles nicicum de ce munceste mai mult cand i se da si mai multa munca (fiindca profesorul de guitara il stoarce). Acum m-ai luminat. Multumesc

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Diferenta dintre dragoste si iubire. Cum sa te comporti la inceputul unei relatii

Se observa un lucru interesant pe Facebook in perioada asta. Foarte multe relatii proaspat scoase de la cuptor incep sa se risipeasca. In special acele relatii coapte in ajunul sarbatorilor, de anul nou sau in perioada de dupa acestea. La fel ca si cozonacii. Si nu se intampla doar pe Facebook. Vad asta peste tot in jurul meu, ba chiar si la televizor. Acest lucru se intampla si in restul anului, dar in aceasta perioada lucrurile sunt si mai intense deoarece in pragul sarbatorilor simtim nevoia sa fim inconjurati de persoane dragi si sa simtim iubire mai mult ca niciodata. Si asta ne arunca in bratele unei relatii de compromis – de “as vrea sa nu fiu singur in perioada asta si sa nu par un fraier”. Hmm, iubire – un cuvant suficient de mare si de neinteles. Ce este iubirea cu adevarat? Si mai important, ce nu este? In primul rand, dragostea nu este iubire. Si a iubi nu este echivalent cu a te indragosti. Care este diferenta dintre dragoste si iubire? Dragost

Cum influenteaza muzica pe care o ascultam personalitatea si comportamentul nostru

In ziua de azi toata lumea asculta muzica. O facem pentru a ne relaxa, pentru a ne induce o stare de bine. Inca din antichitate muzica a fost pusa la loc de cinste in viata omului, reprezentand o preocupare esentiala in dezvoltarea noastra ca si specie. Filozoful Friedrich Nietzsche afirma ca: „Viata fara muzica e pur si simplu o greseală, o durere, un exil” Dar de ce ascultam muzica? Muzica este un stimul ce face creierul sa elibereze dopamina , denumita si hormonul fericirii . Mai mult decat atat, se pare ca efectul pe care il produce asupra noastra ascultarea unei piese favorite este similar excitarii. Intalnim in ambele cazuri simptome precum dilatarea pupilelor, cresterea pulsului si a tensiunii arteriale. O cantitate mare de sange este redirectionata catre muschii aflati in picioarele noastre (de aceea simtim nevoia de a bate din picioare). Muzica are nenumarate efecte asupra organismului nostru. Dintre acestea putem enumera cu usurinta: scaderea tonusului emotional, rela

Invata cum sa treci peste orice despartire. Ghid complet pentru o viata fericita.

Sa treci peste o relatie apusa pare uneori imposibil. Te simti prost atunci cand te indragostesti de cineva pe care nu il poti "avea", dar te simti si mai prost atunci cand relatia pe care o ai nu iti aduce nimic bun, ba chiar te face sa suferi. Pana de curand am fost ferm convins ca despartirea  este cel mai rau lucru care ti se poate intampla in viata. Credeam ca sa uiti persoana ce ti-a ocupat un loc atat de important in inima este de neimaginat. In acest ghid voi incerca sa iti deschid ochii si sa te fac sa crezi ca poti trece peste absolut ORICINE fara batai de cap si in cel mai scurt timp. ! Avertizare: urmatoarele sfaturi te vor face sa vezi iubirea cu alti ochi ! Dupa ce vei citi urmatoarele randuri si vei urma link-urile de pe aceasta pagina modul tau de gandire va fi modificat permanent. Aceste despartiri care te tineau deprimat timp de ani de zile vor inceta sa te mai apese si vei reusi sa treci peste viitoarele relatii esuate in cateva sap