Treceți la conținutul principal

Cum iti maresti ziua pentru a termina treaba la timp

Castiga o ora pe zi

Uneori ne trezim cu o lista mare cu lucruri de facut si cu foarte putin timp ramas la dispozitie.

Cat de mult ti-ai dori sa poti mari ziua pentru a-ti termina treaba? Ai avea nevoie de o ora, de doua?

Desi acest lucru nu este posibil, iti poti pacali creierul astfel incat sa creada ca ziua este mai lunga. Interesant, nu?  

Iti amintesti o zi in care timpul parea ca este infinit? Probabil o zi in care minutele pareau ore, orele pareau zile si pierdeai notiunea timpului.
Ce faceai intr-o astfel de zi? Probabil faceai ceva nou, care iti necesita atentia maxima.

Lucrul amuzant este ca, concentrandu-te pe ceea ce faci reusesti sa incetinesti scurgerea timpului, sau cel putin modul in care creierul tau percepe timpul.

Un experiment interesant

Te invit sa facem un experiment propus de David Eagleman legat de modul in care percepem timpul.

Experimentul suna cam asa: mergi la baie in fata oglinzii si priveste-ti fata. Acum misca-ti ochii in stanga si in dreapta oprindu-te cu privirea asupra fiecarui ochi. Mai intai o sa ramai cu privirea pe ochiul stang, apoi pe ochiul drept. Repeta acesti pasi.

Ce observi? De fiecare data cand iti muti privirea, ochii tai fac o miscare de la stanga la dreapta, timpul trece, dar nu iti poti vedea  ochii miscandu-se.

Daca nu ma crezi pe cuvant, mergi si fa acest experiment. Dureaza 1 minut si este destul de amuzant.

Cum percepem timpul?

Spre deosebire de modul in care percepem ceea ce - atingem, vedem, simtim, mirosim, gustam - modul in care percepem timpul este o suma de mai multi factori. Informatiile care duc la constientizarea trecerii timpului trec prin mai multe parti ale creierului.

5 simturi

Nu exista un simt "al trecerii timpului". Trecerea timpului este pur si simplu o suma de informatii. Si aici intervine partea interesanta.

Cu cat procesul de analizare a informatiilor de catre creier este mai mare, cu atat perioada de timp resimtita este mai lunga.

Sau altfel spus.

Cu cat avem de-a face cu mai multe informatii, cu atat timpul se misca mai greu.

Exemple:
  • Cand ne confruntam cu situatii care ne pun viata in pericol - percepem timpul mai indelungat pentru ca acordam mai multa atentie situatiei de fata.
  • Acelasi lucru se intampla cand ascultam o melodie care ne place - atentia sporita duce la o perceptie mai indelungata a timpului.
Si cateva exemple de trecere rapida a timpului:
  • Situatiile familiare ni se par foarte scurte - deoarece informatiile cunoscute se proceseaza mult mai usor si mult mai repede.
  • Atunci cand imbatranim lumea ne devine mai cunoscuta, la fel si situatiile pe care le vom intalni - de aceea vacantele petrecute ca si copil ni se pareau mai lungi in comparatie cu vacantele pe care le petrecem ca si adulti.
perceptia timpului



Scurt si la obiect: 
O zi in care ai avut de-a face cu multe informatii noi si cu multe  situatii noi ti se va parea mai lunga decat o zi "de rutina" - chiar daca cele doua zile au fost la fel de lungi.

 Cum sa iti faci ziua sa dureze mai mult

Interesanta toata vorbaria asta despre cum funtioneaza creierul. Lucrurile devin si mai interesante atunci cand putem sa punem in aplicare ce am invatat.

O sa iti ofer 5 Metode prin care iti poti mari ziua. Daca ai si tu cateva le poti lasa in casuta de comentarii de mai jos.

1. Invata lucruri noi - destul de clar nu? Atunci cand inveti lucruri noi pe care creierul le proceseaza mai greu, timpul va trece mai incet. Incearca ca citesti mereu lucuri noi, sa inveti o limba straina sau sa iei cateva cursuri.

2. Viziteaza locuri pe care nu le-ai mai vazut. Un loc nou, o experienta noua si timpul va parea ca este infinit. Aici nu ma refer numai la calatorii - poti vizita locuri noi in oras, poate o cafenea noua. Tu decizi.

3. Cunoaste oameni noi. Cu totii stim cata energie depunem atunci cand avem de-a  face cu o persoana noua. Sa faci cunostinta cu oameni noi iti va mentine mereu creierul in alerta. Nu te feri sa abordezi straini.

4. Incearca activitati noi. Eu vreau sa sar cu parasuta - tu?

5. Fii spontan. Ador cuvantul asta - spontan. Mi se pare ca este acel lucru pe care  multi il pierd odata cu maturizarea. Si este pacat, cele mai bune lucruri din viata mea s-au intamplat atunci cand am fost spontan. Sa nu mai vorbesc de cele mai speciale persoane pe care le-am intalnit cand am fost spontan :)

Acestea sunt sfaturile pe care ti le dau.

Nu uita sa dai un share prietenilor si sa le faci ziua mai lunga.


Comentarii

  1. Intr-adevar, un alt fel de abordare, mai buna. La cat multe astfel de articole :)
    P.S: eu vreau sa fac scufundari, dar cred ca atunci ziua mi se va parea mai scurta, nu mai lunga.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. vad ca nu sunt singurul doritor de adrenalina.

      Ștergere
    2. Cu siguranta, nu :). Revin dupa ce fac scufundari sa iti spun cum am perceput timpul.

      Ștergere
  2. "Un articol lung, dar timpul trece mai usor atunci cand citesti ceva bun si nou." si "in care ai avut de-a face cu multe informatii noi si cu multe situatii noi ti se va parea mai lunga decat o zi de rutina" nu sunt putin ...off?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "mai ușor" are acolo sensul de insesizabil nu de mai scurt.

      Ștergere
    2. Voi scoate acel pasaj pentru a evita orice confuzie. Mulțumesc pentru ca mi-ai atras atenția. :)

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Diferenta dintre dragoste si iubire. Cum sa te comporti la inceputul unei relatii

Se observa un lucru interesant pe Facebook in perioada asta. Foarte multe relatii proaspat scoase de la cuptor incep sa se risipeasca. In special acele relatii coapte in ajunul sarbatorilor, de anul nou sau in perioada de dupa acestea. La fel ca si cozonacii. Si nu se intampla doar pe Facebook. Vad asta peste tot in jurul meu, ba chiar si la televizor. Acest lucru se intampla si in restul anului, dar in aceasta perioada lucrurile sunt si mai intense deoarece in pragul sarbatorilor simtim nevoia sa fim inconjurati de persoane dragi si sa simtim iubire mai mult ca niciodata. Si asta ne arunca in bratele unei relatii de compromis – de “as vrea sa nu fiu singur in perioada asta si sa nu par un fraier”. Hmm, iubire – un cuvant suficient de mare si de neinteles. Ce este iubirea cu adevarat? Si mai important, ce nu este? In primul rand, dragostea nu este iubire. Si a iubi nu este echivalent cu a te indragosti. Care este diferenta dintre dragoste si iubire? Dragost

Cum influenteaza muzica pe care o ascultam personalitatea si comportamentul nostru

In ziua de azi toata lumea asculta muzica. O facem pentru a ne relaxa, pentru a ne induce o stare de bine. Inca din antichitate muzica a fost pusa la loc de cinste in viata omului, reprezentand o preocupare esentiala in dezvoltarea noastra ca si specie. Filozoful Friedrich Nietzsche afirma ca: „Viata fara muzica e pur si simplu o greseală, o durere, un exil” Dar de ce ascultam muzica? Muzica este un stimul ce face creierul sa elibereze dopamina , denumita si hormonul fericirii . Mai mult decat atat, se pare ca efectul pe care il produce asupra noastra ascultarea unei piese favorite este similar excitarii. Intalnim in ambele cazuri simptome precum dilatarea pupilelor, cresterea pulsului si a tensiunii arteriale. O cantitate mare de sange este redirectionata catre muschii aflati in picioarele noastre (de aceea simtim nevoia de a bate din picioare). Muzica are nenumarate efecte asupra organismului nostru. Dintre acestea putem enumera cu usurinta: scaderea tonusului emotional, rela

Invata cum sa treci peste orice despartire. Ghid complet pentru o viata fericita.

Sa treci peste o relatie apusa pare uneori imposibil. Te simti prost atunci cand te indragostesti de cineva pe care nu il poti "avea", dar te simti si mai prost atunci cand relatia pe care o ai nu iti aduce nimic bun, ba chiar te face sa suferi. Pana de curand am fost ferm convins ca despartirea  este cel mai rau lucru care ti se poate intampla in viata. Credeam ca sa uiti persoana ce ti-a ocupat un loc atat de important in inima este de neimaginat. In acest ghid voi incerca sa iti deschid ochii si sa te fac sa crezi ca poti trece peste absolut ORICINE fara batai de cap si in cel mai scurt timp. ! Avertizare: urmatoarele sfaturi te vor face sa vezi iubirea cu alti ochi ! Dupa ce vei citi urmatoarele randuri si vei urma link-urile de pe aceasta pagina modul tau de gandire va fi modificat permanent. Aceste despartiri care te tineau deprimat timp de ani de zile vor inceta sa te mai apese si vei reusi sa treci peste viitoarele relatii esuate in cateva sap