
Cat de mult ti-ai dori sa poti mari ziua pentru a-ti termina treaba? Ai avea nevoie de o ora, de doua?
Desi acest lucru nu este posibil, iti poti pacali creierul astfel incat sa creada ca ziua este mai lunga. Interesant, nu?
Iti amintesti o zi in care timpul parea ca este infinit? Probabil o zi in care minutele pareau ore, orele pareau zile si pierdeai notiunea timpului.
Ce faceai intr-o astfel de zi? Probabil faceai ceva nou, care iti necesita atentia maxima.
Lucrul amuzant este ca, concentrandu-te pe ceea ce faci reusesti sa incetinesti scurgerea timpului, sau cel putin modul in care creierul tau percepe timpul.
Un experiment interesant
Te invit sa facem un experiment propus de David Eagleman legat de modul in care percepem timpul.
Experimentul suna cam asa: mergi la baie in fata oglinzii si priveste-ti fata. Acum misca-ti ochii in stanga si in dreapta oprindu-te cu privirea asupra fiecarui ochi. Mai intai o sa ramai cu privirea pe ochiul stang, apoi pe ochiul drept. Repeta acesti pasi.
Ce observi? De fiecare data cand iti muti privirea, ochii tai fac o miscare de la stanga la dreapta, timpul trece, dar nu iti poti vedea ochii miscandu-se.
Daca nu ma crezi pe cuvant, mergi si fa acest experiment. Dureaza 1 minut si este destul de amuzant.
Cum percepem timpul?
Spre deosebire de modul in care percepem ceea ce - atingem, vedem, simtim, mirosim, gustam - modul in care percepem timpul este o suma de mai multi factori. Informatiile care duc la constientizarea trecerii timpului trec prin mai multe parti ale creierului.

Nu exista un simt "al trecerii timpului". Trecerea timpului este pur si simplu o suma de informatii. Si aici intervine partea interesanta.
Cu cat procesul de analizare a informatiilor de catre creier este mai mare, cu atat perioada de timp resimtita este mai lunga.
Sau altfel spus.
Cu cat avem de-a face cu mai multe informatii, cu atat timpul se misca mai greu.
Exemple:
- Cand ne confruntam cu situatii care ne pun viata in pericol - percepem timpul mai indelungat pentru ca acordam mai multa atentie situatiei de fata.
- Acelasi lucru se intampla cand ascultam o melodie care ne place - atentia sporita duce la o perceptie mai indelungata a timpului.
- Situatiile familiare ni se par foarte scurte - deoarece informatiile cunoscute se proceseaza mult mai usor si mult mai repede.
- Atunci cand imbatranim lumea ne devine mai cunoscuta, la fel si situatiile pe care le vom intalni - de aceea vacantele petrecute ca si copil ni se pareau mai lungi in comparatie cu vacantele pe care le petrecem ca si adulti.

Scurt si la obiect:
O zi in care ai avut de-a face cu multe informatii noi si cu multe situatii noi ti se va parea mai lunga decat o zi "de rutina" - chiar daca cele doua zile au fost la fel de lungi.
Cum sa iti faci ziua sa dureze mai mult
Interesanta toata vorbaria asta despre cum funtioneaza creierul. Lucrurile devin si mai interesante atunci cand putem sa punem in aplicare ce am invatat.
O sa iti ofer 5 Metode prin care iti poti mari ziua. Daca ai si tu cateva le poti lasa in casuta de comentarii de mai jos.
1. Invata lucruri noi - destul de clar nu? Atunci cand inveti lucruri noi pe care creierul le proceseaza mai greu, timpul va trece mai incet. Incearca ca citesti mereu lucuri noi, sa inveti o limba straina sau sa iei cateva cursuri.
2. Viziteaza locuri pe care nu le-ai mai vazut. Un loc nou, o experienta noua si timpul va parea ca este infinit. Aici nu ma refer numai la calatorii - poti vizita locuri noi in oras, poate o cafenea noua. Tu decizi.
3. Cunoaste oameni noi. Cu totii stim cata energie depunem atunci cand avem de-a face cu o persoana noua. Sa faci cunostinta cu oameni noi iti va mentine mereu creierul in alerta. Nu te feri sa abordezi straini.
4. Incearca activitati noi. Eu vreau sa sar cu parasuta - tu?
5. Fii spontan. Ador cuvantul asta - spontan. Mi se pare ca este acel lucru pe care multi il pierd odata cu maturizarea. Si este pacat, cele mai bune lucruri din viata mea s-au intamplat atunci cand am fost spontan. Sa nu mai vorbesc de cele mai speciale persoane pe care le-am intalnit cand am fost spontan :)
Acestea sunt sfaturile pe care ti le dau.
Nu uita sa dai un share prietenilor si sa le faci ziua mai lunga.
Intr-adevar, un alt fel de abordare, mai buna. La cat multe astfel de articole :)
RăspundețiȘtergereP.S: eu vreau sa fac scufundari, dar cred ca atunci ziua mi se va parea mai scurta, nu mai lunga.
vad ca nu sunt singurul doritor de adrenalina.
ȘtergereCu siguranta, nu :). Revin dupa ce fac scufundari sa iti spun cum am perceput timpul.
Ștergere"Un articol lung, dar timpul trece mai usor atunci cand citesti ceva bun si nou." si "in care ai avut de-a face cu multe informatii noi si cu multe situatii noi ti se va parea mai lunga decat o zi de rutina" nu sunt putin ...off?
RăspundețiȘtergere"mai ușor" are acolo sensul de insesizabil nu de mai scurt.
ȘtergereVoi scoate acel pasaj pentru a evita orice confuzie. Mulțumesc pentru ca mi-ai atras atenția. :)
Ștergere