Treceți la conținutul principal

36 lectii de viata pe care le-am invatat pana la 19 ani

lectii de viata 19 ani
 

Se spune ca in adolescenta suntem un uragan de lumina si culoare. O suma infinita de sentimente, un paradox al firii si al ratiunii; suntem imaturi, dar tintim spre un obiectiv maret, o eticheta care speram sa ne integreze in aceasta lume a adultilor: maturitatea

Imi amintesc cu cata nerabdare asteptam implinirea varstei de 18 ani. Era usa mea spre libertate, acel pas pe care il faci ca si copil pentru a ajunge adult. Si pasesti pe acea usa nerabdator si constati ca nimic nu s-a schimbat asa cum ti-ai fi dorit. Totul este la fel de vag. Acum nu ai doar mai multe responsabilitati, ai si teama ca o vei da in bara.

Si inevitabil o dai in bara. Toti o facem. Important este ca te ridici si ajungi sa inveti din greseli, ajungi sa iti pui intrebari existentiale si incepi sa cauti raspunsuri.

Si le gasesti. Sau cel putin ai impresia ca o faci.


“Adolescenţa este timpul în care luăm universul prea în serios.” – Mihai Ralea
Peste 2 zile voi implini 19 ani si incep sa ma intreb daca eu iau universul prea in serios. Nu stiu ce sa raspund la intrebarea asta. 

Stiu un lucru, nu regret nimic din toti acesti 19 ani. As regreta daca s-ar termina aici pentru ca stiu cat mai am de invatat. Si cate planuri marete am de pus in aplicare.

Ultimii 5 ani au fost grozavi. Am descoperit acest univers al psihologiei si de atunci viata mea continua sa se schimbe. In bine.

Acum stiu ce vreau sa fac mai departe, stiu ca vreau sa inspir oamenii atat prin atitudinea mea, cat si prin ideile mele.

Si de ar fi sa fac o lista cu ceea ce am invatat in acesti 19 ani, de ar fi sa imi trimit o scrisoare pentru mine, cel cu 10 ani mai batran, iata ce mi-as scrie. 





19,29,36  Lectii de viata pe care le-am invatat pana la 19 ani.
(cand am inceput lista pur si simplu nu m-am mai putut opri)


  1.   Fii optimist. Vei realiza ca lumea este mai frumoasa cand ai zambetul pe buze. Alege sa privesti jumatatea plina a canii de cafea dimineata si alege sa transformi orice esec intr-o poveste amuzanta. Spune-o si prietenilor tai, veti rade impreuna.
  2.  Nu lua decizii pripite cand esti suparat. Nu lasa furia sa te consume. O decizie proasta luata cat esti calm este mult mai buna decat o decizie proasta luata cand esti nervos. 
  3.  Nu da vina pe trecutul tau pentru cine esti in prezent. Da vina pe prezentul tau pentru cine vei fi in viitor. Nu genele, nu familia, nu banii sunt motivul pentru care nu esti implinit. Cine vei fi peste 10 ani depinde de cum incepi acum. Ai toata informatia de care ai nevoie la dispozitie. Scuzele nu te vor face mai bun. 
  4.  Trezeste-te in fiecare dimineata cu gandul sa fii mai bun decat TU cel de ieri. Esti intr-o batalie cu tine insuti, nu cu altcineva. Daca ieri ai alergat 1km, azi alege sa alergi 2km. Daca ieri ai citit jumatate de ora, azi alege sa citesti o ora. Si tot asa. 
  5.  Nu fi original. Fii autentic. Ce inseamna asta? Inseamna sa faci lucrurile exact asa cum crezi tu ca va fi bine, intr-un mod care te reprezinta. Sa fii original inseamna sa aduci ceva nou, sa fii autentic inseamna sa te exprimi pe sine, sa te conectezi cu ceea ce exprimi si cu modul in care o faci. 
  6.  Gaseste-ti pasiunea si las-o sa te omoare! Motivatia vine din interior. Nu alege sa faci ceva ce nu te face fericit. Chiar daca cei din jur nu sunt de acord cu pasiunea ta, sau nu o inteleg, tu alege sa continui si sa te dezvolti. Oamenii care pot schimba lumea sunt cei suficient de nebuni incat sa creada ca vor si reusi. 
  7.  Nu eu, nu mereu, nu totul. Oricand vei intampina o problema sau vei avea un rezultat negativ adopta o mentalitate de nu eu, nu mereu, nu totul. Un om mediocru va spune – Am pierdut slujba pentru ca sunt un incapabil (eu), pentru ca de fiecare data o dau in bara (mereu) si pentru ca nimic nu imi iese (totul)Un om intelept ar spune – Am pierdut slujba pentru ca nu mi se potrivea (nu eu). Stiu ca este un moment greu, dar am avut si reusite (nu mereu), iar sotia mea ma asteapta cu bratele deschise si ma iubeste (nu totul) 
  8.  Nu renunta la visele tale si nu lasa pe nimeni sa iti spuna ca nu esti suficient de bun sau ca nu vei reusi. Unii oameni lucreaza pentru a-si indeplini visele, altii lucreaza pentru a indeplinii visele altora. Tu ce alegi?  
  9.  Respira. Face diferenta. Oricand te simti coplesit, trage aer adanc in piept – iti va aduce suficient oxigen in sange si asta iti va face creierul sa ia decizii mai bune si te va calma.
  10.  Daca va fi sa cazi, asigura-te ca o sa cazi de la ultimul etaj. In viata trebuie sa risti. Daca va fi sa cazi te va durea, macar sa o faci in stil mare. Henry Ford a dat faliment de 5 ori inainte de a reusi. Si asta nu l-a oprit. Nu risti, nu castigi. 
  11.  Nu fa o remarca decat daca este pozitiva. Incepe sa privesti partea frumoasa in oameni si in lucruri. Alege sa nu atragi atentia asupra partilor negative. Nu ii vei face nici pe ei nici pe tine sa te simti mai bine. 
  12.  Nu face promisiuni cand esti fericit. O lectie foarte importanta. Ai grija ce promisiuni faci si mai ales cand le faci. 
  13.  Daca vrei sa crezi in ghinion si in nesansa, multumeste-te cu ghinionul de a fi propiul tau profesor, propiul tau antrenor si cu nesansa de a trai o viata exact asa cum lucrezi la ea.  
  14.  Fa pace cu familia ta pentru a putea fi fericit. Iubeste-i asa cum sunt si tine minte: daca familia nu o alegi, prietenii ii alegi tu si asta compenseaza. 
  15.  Fii flexibil, fii spontan. In viata nu merita sa ramai fixat pe ceva. Schimba, cunoaste, experimenteaza. Lasa-te purtat de val si mai ales – fii suficient de curajos pentru a stii cand e timpul sa renunti si sa o iei de la capat. 
  16.  Totul in viata se plateste. Pe scurt – Karma. 
  17.  Fii calm si recunoscator. Dimineata cand te trezesti poti face o lista cu 5 lucruri pentru care esti recunoscator. Poate fi faptul ca te bucuri de o zi frumoasa sau pentru ca te bucuri de aceasta viata. 
  18.  Un om care nu e pretentios, e mediocru. Pleaca de langa oamenii care nu te fac fericit, de la slujba pe care o urasti sau de la scoala la care nu mergi cu drag. Alege tot ce e mai bun pentru tine. 
  19.  Iubirea este cel mai ieftin truc al motivatiei. Foloseste-o ca sa te dezvolti, foloseste-o ca pe un combustibil si nu ca pe o distragere de la visul tau. 
  20.  Universul nu se schimba odata cu tine. Am invatat cu greu acest lucru in urmatoarea imprejurare. Cand am descoperit psihologia eram foarte incantat si am vrut sa impartasesc ceea ce citeam cu familia. Ei bine, pentru ei nu suna la fel de bine. Asa ca in viata trebuie sa accepti faptul ca universul nu se schimba odata cu tine si nici oamenii. 
  21.  Nu irosi timpul si nu-l petrece cu oameni care te trag in jos. Nu uita, suntem suma celor 5 oameni cu care petrecem cel mai mult timp. 
  22.  Bea multa apa si fa sport. Crede-ma, o sa-ti schimbe viata. Mai ales dimineata cand te trezesti, bea o cana cu apa pe stomacul gol. Te va trezi imediat. 
  23.  Trezeste-te devreme si rezolva-ti cele mai importante lucruri. Nu lasa lucrurile importante pentru a doua jumatate a zilei, de cele mai multe ori nu te vei mai intoarce niciodata la ele. 
  24.  Fii un lider – ajuta-i pe cei din jurul tau. In loc sa ii pui la pamant ajuta-i sa se ridice. 
  25.  Banii vin in urma pasiunii si a muncii depuse. Si asa vei stii si sa ii apreciezi si sa nu ii irosesti. 
  26.  Fii inteligent, nu destept. Alege sa faci conexiuni intre ceea ce citesti si ceea ce auzi. Nu invata ca papagalul doar pentru a retine un lucru, incearca sa il intelegi. Inteligenta este sexy. 
  27.  Singura razbunare care provoaca placere este succesul tau. Crede-ma, le va parea foarte rau ca s-au indoit de tine sau ca s-au comportat urat cu tine. 
  28.  Improvizeaza, adapteaza-te, autodepaseste-te. 
  29.  Nu o lua personal. (nu eu, nu mereu, nu totul) 
  30.  Actioneaza imediat. Traieste pentru azi, nu pentru maine. Mentalitatea de “incep de maine sau de luni sa merg la sala” nu este sanatoasa. Mai bine incepi sa faci acum niste flotari. 
  31.  Doar oamenii prosti urasc fara un motiv. Inainte de a simti ura pentru cineva, afla adevaratul motiv pt care urasti. O sa descoperi ca in spatele acestui sentiment de ura se ascunde invidie sau un neadevar. 
  32.  Incearca si metoda mai simpla. Daca este ceva ce am invatat in cei 11 ani de matematica este faptul ca iti este mult mai usor sa lucrezi cu lucruri simplificate, fie ca e vorba de ecuatii, fractii etc. Asa si in viata, alege sa nu te complici si sa traiesti cat mai minimalist. 
  33.  Iubirea de sine este cea mai mare putere si cel mai mare cadou pe care ti-l poti face tie. Fericirea pleaca din interior. 
  34.  Tine un jurnal. Te asiguri ca retii lucrurile importante, iti elibereaza mintea si de asemenea iti lasa subconstientul sa respire. 
  35.  Cel mai bun mod in care sa renunti la gandurile negative: sa faci un dus, sa alergi, sa iti scrii pur si simplu gandurile negative pe o foaie sau sa dormi putin. 
  36.  Nu renunta niciodata – Never retreat, never surrender.
„Mulți oameni încă nu au învățat că unul din principalele scopuri ale vieții este să ne bucurăm de ea.”  — Samuel Butler

Alege sa te bucuri de fiecare ora, luna, an din viata ta ca si cum ar fi ultimul. La un moment dat vei avea dreptate. :)

Si daca ti-au placut lectiile mele de viata nu ezita sa le imparti si cu un prieten.

Iti doresc o viata minunata!
Adrian.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Diferenta dintre dragoste si iubire. Cum sa te comporti la inceputul unei relatii

Se observa un lucru interesant pe Facebook in perioada asta. Foarte multe relatii proaspat scoase de la cuptor incep sa se risipeasca. In special acele relatii coapte in ajunul sarbatorilor, de anul nou sau in perioada de dupa acestea. La fel ca si cozonacii. Si nu se intampla doar pe Facebook. Vad asta peste tot in jurul meu, ba chiar si la televizor. Acest lucru se intampla si in restul anului, dar in aceasta perioada lucrurile sunt si mai intense deoarece in pragul sarbatorilor simtim nevoia sa fim inconjurati de persoane dragi si sa simtim iubire mai mult ca niciodata. Si asta ne arunca in bratele unei relatii de compromis – de “as vrea sa nu fiu singur in perioada asta si sa nu par un fraier”. Hmm, iubire – un cuvant suficient de mare si de neinteles. Ce este iubirea cu adevarat? Si mai important, ce nu este? In primul rand, dragostea nu este iubire. Si a iubi nu este echivalent cu a te indragosti. Care este diferenta dintre dragoste si iubire? Dragost

Cum influenteaza muzica pe care o ascultam personalitatea si comportamentul nostru

In ziua de azi toata lumea asculta muzica. O facem pentru a ne relaxa, pentru a ne induce o stare de bine. Inca din antichitate muzica a fost pusa la loc de cinste in viata omului, reprezentand o preocupare esentiala in dezvoltarea noastra ca si specie. Filozoful Friedrich Nietzsche afirma ca: „Viata fara muzica e pur si simplu o greseală, o durere, un exil” Dar de ce ascultam muzica? Muzica este un stimul ce face creierul sa elibereze dopamina , denumita si hormonul fericirii . Mai mult decat atat, se pare ca efectul pe care il produce asupra noastra ascultarea unei piese favorite este similar excitarii. Intalnim in ambele cazuri simptome precum dilatarea pupilelor, cresterea pulsului si a tensiunii arteriale. O cantitate mare de sange este redirectionata catre muschii aflati in picioarele noastre (de aceea simtim nevoia de a bate din picioare). Muzica are nenumarate efecte asupra organismului nostru. Dintre acestea putem enumera cu usurinta: scaderea tonusului emotional, rela

Invata cum sa treci peste orice despartire. Ghid complet pentru o viata fericita.

Sa treci peste o relatie apusa pare uneori imposibil. Te simti prost atunci cand te indragostesti de cineva pe care nu il poti "avea", dar te simti si mai prost atunci cand relatia pe care o ai nu iti aduce nimic bun, ba chiar te face sa suferi. Pana de curand am fost ferm convins ca despartirea  este cel mai rau lucru care ti se poate intampla in viata. Credeam ca sa uiti persoana ce ti-a ocupat un loc atat de important in inima este de neimaginat. In acest ghid voi incerca sa iti deschid ochii si sa te fac sa crezi ca poti trece peste absolut ORICINE fara batai de cap si in cel mai scurt timp. ! Avertizare: urmatoarele sfaturi te vor face sa vezi iubirea cu alti ochi ! Dupa ce vei citi urmatoarele randuri si vei urma link-urile de pe aceasta pagina modul tau de gandire va fi modificat permanent. Aceste despartiri care te tineau deprimat timp de ani de zile vor inceta sa te mai apese si vei reusi sa treci peste viitoarele relatii esuate in cateva sap