Treceți la conținutul principal

Diferenta dintre dragoste si iubire. Cum sa te comporti la inceputul unei relatii

cuplu de indragostiti

Se observa un lucru interesant pe Facebook in perioada asta. Foarte multe relatii proaspat scoase de la cuptor incep sa se risipeasca. In special acele relatii coapte in ajunul sarbatorilor, de anul nou sau in perioada de dupa acestea. La fel ca si cozonacii.

Si nu se intampla doar pe Facebook. Vad asta peste tot in jurul meu, ba chiar si la televizor.

Acest lucru se intampla si in restul anului, dar in aceasta perioada lucrurile sunt si mai intense deoarece in pragul sarbatorilor simtim nevoia sa fim inconjurati de persoane dragi si sa simtim iubire mai mult ca niciodata. Si asta ne arunca in bratele unei relatii de compromis – de “as vrea sa nu fiu singur in perioada asta si sa nu par un fraier”.

Hmm, iubire – un cuvant suficient de mare si de neinteles. Ce este iubirea cu adevarat? Si mai important, ce nu este?

In primul rand, dragostea nu este iubire. Si a iubi nu este echivalent cu a te indragosti.

Care este diferenta dintre dragoste si iubire?

Dragostea – este acel amestec de emotii puternice si hormoni. Despre acest lucru am scris un articol pe care te invit sa il citesti. Pe scurt – atunci cand  ne indragostim organismul nostru este bombardat de anumiti hormoni, precum feniletilamina (hormon ce produce o usoara stare de visare si este produsa de catre creier in momentul in care doi oameni sunt indragostiti); este o emotie declansata de anumite criterii din subconstientul nostru.  
Iubirea – este acel sentiment neconditionat de factori externi. Ea presupune sa iubesti o persoana pentru ceea ce este cu adevarat si nu pentru a iti indeplini anumite nevoi sau pentru a iti satisface criteriiledin subconstient. Iubirea adevarata inseamna sa pui nevoile celuilalt inaintea nevoilor tale, sa te poti sacrifica pentru persoana iubita si acest lucru sa te faca fericit fara a urmari sa primesti ceva in schimb.

Astfel, ceea ce simti la inceputul unei relatii nu este Iubire, ci este mai degraba dragoste. Majoritatea oamenilor fac greseala (din lipsa de cunoastere) de a promite marea-cu-sarea dupa un prim sarut, de a lua decizii pe termen lung asupra vietii lor de cuplu.

Foarte multi se entuziasmeaza la inceputul unei relatii, isi spun imediat cat de mult se iubesc ei si incep sa promita ca nu se vor desparti niciodata si ca vor trai fericiti pana la adanci batraneti.
Apoi se despart si sunt nefericiti.

Oricat de frumos ar suna cuvantul iubire si oricat de urat ar suna ceea ce urmeaza sa iti spun, va trebui sa o fac: iubirea adevarata, neconditionata, nu exista la inceputul unei relatii.

Asta nu inseamna ca iubirea adevarata nu exista, doar ca la ea se ajunge foarte greu si este de multe ori o combinatie intre iubire neconditionata si iubire conditionata.
Imi pare rau sa te dezamagesc, dar asta e adevarul.

Si daca nu ma crezi, am sa iti dau un exemplu din natura:


Dragostea la mamifere

Omul este un mamifer si in lumea mamiferelor “partenerii” se intalnesc, fac dansul imperecherii (indragostirea), fac  un cuib, se imperecheaza, fac pui, au grija de ei pana acestia cresc dupa care procesul se repeta, dar cu parteneri diferiti.

Asadar, este normal sa te indragostesti de altcineva. Este normal ca dupa o perioada in care ai fost indragostit de o persoana, acel amestec de emotii si hormoni sa se estompeze si sa te indragostesti de altcineva.

Cum ar trebui sa te comporti la inceputul unei noi relatii

  • Ar trebui sa fii cumpatat, sa stii sa te bucuri de fiecare clipa petrecuta cu persoana de care te-ai indragostit, fara a exagera si fara a face gesturi exagerate pentru a impresiona.

  •  Nu spune “te iubesc” la inceput si la fiecare 10 secunde. In loc de te iubesc ai putea spune – “am emotii puternice pentru tine” sau “m-am indragostit de tine”.

  • Nu iti face planuri pe termen lung. Nu visa la viitoarea casa cu masina, copii si la modul cum veti imbatrani impreuna. Nu spun ca este rau sa te gandesti la asa ceva, dar nu te ambala prea tare si incearca sa nu ai asa-zise “discutii serioase despre viitorul vostru de peste 5 ani” 
De obicei dragostea dureaza intre 12 si 24 de luni. Aceasta este perioada dupa care hormonii si emotiile indragostirii trec. Asa ca incearca sa iti faci planuri de viitor dupa 1-2 ani petrecuti impreuna.
  •  Acorda putin spatiu partenerului. Nu trebuie sa vorbiti sau sa va vedeti din ora in ora. Profita de momentele in care sunteti impreuna si la fel de mult profita de momentele in care ii poti duce lipsa si in care te poti concentra pe dezvoltarea ta personala si propriile planuri de viitor.

  • Profita de emotiile pe care le ai. Sa fii indragostit este un sentiment extrem de frumos si ar trebui ca fiecare om sa traiasca asta cel putin odata in viata. Priveste dragostea  ca pe o motivatie si astfel vei reusi sa faci lucruri frumoase cu viata ta.


Cum arata o relatie bazate pe iubire ci nu pe dragoste

Omul care traieste cu adevarat iubirea o face in mod neconditionat. Petru el nu exista gelozie sau posesivitate. Nu asteapta nimic la schimb si este capabil sa iubeasca tot ce este in jurul sau.
Intr-o relatie bazata pe iubire si nu pe indragostire nu exista suferinta. Daca suferi din cauza unei relatii, atunci acest lucru se datoreaza indragostirii si acea relatie nu este una bazata pe iubire adevarata.

Cel mai important lucru este la final

O relatie poate evolua foarte mult si de la o simpla relatie de dragoste sa se ajunga la o frumoasa poveste de iubire. Dar acest lucru se intampla in timp si se intampla in mod natural.
Ideea este ca tu sa lasi timpul sa treaca si sa te bucuri de relatie fara a analiza constant daca acel sentiment de dragoste se transforma in iubire.


“Iubirea nu este un târg: te iubesc pentru că mă iubeşti. Iubirea este o certitudine: te iubesc pentru că te iubesc.” – Liviu Rebreanu


Inspiratia pentru acest articol au fost cateva idei citite la Pera Novacovici

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum influenteaza muzica pe care o ascultam personalitatea si comportamentul nostru

In ziua de azi toata lumea asculta muzica. O facem pentru a ne relaxa, pentru a ne induce o stare de bine. Inca din antichitate muzica a fost pusa la loc de cinste in viata omului, reprezentand o preocupare esentiala in dezvoltarea noastra ca si specie. Filozoful Friedrich Nietzsche afirma ca: „Viata fara muzica e pur si simplu o greseală, o durere, un exil” Dar de ce ascultam muzica? Muzica este un stimul ce face creierul sa elibereze dopamina , denumita si hormonul fericirii . Mai mult decat atat, se pare ca efectul pe care il produce asupra noastra ascultarea unei piese favorite este similar excitarii. Intalnim in ambele cazuri simptome precum dilatarea pupilelor, cresterea pulsului si a tensiunii arteriale. O cantitate mare de sange este redirectionata catre muschii aflati in picioarele noastre (de aceea simtim nevoia de a bate din picioare). Muzica are nenumarate efecte asupra organismului nostru. Dintre acestea putem enumera cu usurinta: scaderea tonusului emotional, rela

Invata cum sa treci peste orice despartire. Ghid complet pentru o viata fericita.

Sa treci peste o relatie apusa pare uneori imposibil. Te simti prost atunci cand te indragostesti de cineva pe care nu il poti "avea", dar te simti si mai prost atunci cand relatia pe care o ai nu iti aduce nimic bun, ba chiar te face sa suferi. Pana de curand am fost ferm convins ca despartirea  este cel mai rau lucru care ti se poate intampla in viata. Credeam ca sa uiti persoana ce ti-a ocupat un loc atat de important in inima este de neimaginat. In acest ghid voi incerca sa iti deschid ochii si sa te fac sa crezi ca poti trece peste absolut ORICINE fara batai de cap si in cel mai scurt timp. ! Avertizare: urmatoarele sfaturi te vor face sa vezi iubirea cu alti ochi ! Dupa ce vei citi urmatoarele randuri si vei urma link-urile de pe aceasta pagina modul tau de gandire va fi modificat permanent. Aceste despartiri care te tineau deprimat timp de ani de zile vor inceta sa te mai apese si vei reusi sa treci peste viitoarele relatii esuate in cateva sap