stimulinternblog

Despre destin. Ne este soarta pecetluita?


Ne naștem sau devenim egali?
Suntem liberi?
Avem voință proprie sau suntem niște păpuși manipulate? Și dacă da, atunci cine este păpușarul?

La toate aceste întrebări concrete se ivesc mai multe răspunsuri abstracte. Unul dintre ele este preferatul meu și al publicului dornic să își afle viitorul.

Răspunsul acesta este catalogat drept o forță supranaturală care determină în mod irevocabil cursul evenimentelor. De altfel, publicului larg îi este cunoscut sub numele de soartă sau destin.

De ce cred oamenii în destin?

În primul rând, omul este un căutător înrăit de răspunsuri. Tot în același timp suntem și limitați. Limitați la a nu cunoaște toate tainele acestui univers,  la a ne frământa cu întrebări fără răspuns.

Și totuși când răspunsurile nu contenesc să apară, apare ceva: apare acea conștiință care trimite orice întrebare conceptuală spre o forță superioară. Apare ideea de divinitate și termenul de destin. 

Ne place să credem că cineva acolo sus ne joacă pe degete.
De obicei oamenii folosesc noțiunea de destin pentru a se lepăda de anumite probleme cauzate. Este o formă involuntară de a nu ne asuma responsabilitățile și de a le pune în cârca alcuiva. 

Destinul este cărăușul nostru de probleme. Atata timp cât nu rănim pe nimeni prin procesul de atribuire al greșelilor noastre și scăpăm cu o scuză, e bine, suntem fericiți. Destinul nu se poate apăra și nu poate fi contrazis tocmai pentru că este o noțiune abstractă și adesea cei ce îl invocă îi atribuie și forma de axiomă ( devine o propoziție luată ca atare, ce nu trebuie definită sau contestată )

Suntem niște păpuși cu o soartă predestinată?

Aici părerile se împart. De o parte sunt cei cărora le place să creadă în abstract, în forțe supranaturale și de cealaltă parte sunt cei ce nu pot crede decât în concret și în lucruri palpabile.

Eu consider că adevărul este undeva la mijloc.
În primul rând, nu iau ca atare noțiunea de destin. Eu îmi scriu singur soarta prin propriile acțiuni și tot eu sunt răspunzător de problemele sau reușitele cauzate.

În al doilea rând, dacă ar fi să o luam în sens religios, atunci apare o contradicție între soartă și libera noastră alegere între bine și rău.

Nu da vina pe trecutul tău pentru ceea ce ești în prezent, dă vina pe prezentul tău pentru ceea ce vei fi în viitor. 

Eu privesc viața ca pe un test. Cu toții am fi putut ajunge frumos direct în rai dar atunci s-ar fi ridicat o problema: dacă nu suntem la fel atunci cine este mai bun?

Ei bine gândește-te că Dumnezeu ți-a oferit această șansă să arăți tot ce poți. Ai la dispoziție un timp limitat în care poți schimba lumea. Primul pas este să te schimbi pe tine, să devi cea mai bună variantă a ta. 

Ai la dispoziție și o unealtă deosebit de puternică. Se numește motivație și este tot ce ai nevoie pentru a-ți atinge scopurile. 
Motivația o găsești peste tot în jurul tău. Ea este alcătuită din iubire, plăcere, fericire, familie, carieră etc.

Toate acele lucruri pentru care noi alergăm în disperare reprezintă premiul. Suntem motivați să le câștigăm pentru că asta ne va simplifica viața pe Pământ, însă adevăratul premiu este călătoria și drumul spre aceste lucruri.

Nu uita, bucura-te de călătorie, învață din greșeli și țintește mai sus. E tot ce ai de făcut.

Competiția pe care o avem cu toții este cu noi nu cu cei din jur. Nu e nevoie să îi faci pe ceilalți inferiori ție pentru că asta nu te va face pe tine să pari mai superior.

Autodepășește-te și lasă destinul pentru cei cărora le trebuie scuze pentru a-și justifica nereușita. Tu nu ai nevoie de scuze, nu ai nevoie de destin și nu ai nevoie de premii. Răsplata va veni de la sine odată cu transformarea ta intr-o persoană mai bună.

În final, ne este soarta pecetluită? Da, purtăm fiecare pecetea propriilor fapte. 

Uită trecutul, concentrează-te pe prezent și fă-ți un viitor măreț.


 S-ar putea să îți placă:


Articole similare

Psihologie 1689222579442897682

Lista VIP!

Abonează-te pentru a primi bonusuri şi noutăţi pe care nu le postez pe blog.

Vreau Noutăţile

NU vei primi niciodata spam!

Este Gratuit!

Incepe aici
item